Zapachy i smaki regionalnej kuchni

Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego 2014 to impreza, która na stałe wpisała się do kalendarza imprez w Mrągowie. Zapachy smacznego gulaszu, pieczonego koziołka i aromatycznych przypraw roznosiły się w lipcu nad Mrągowem.

14:00 25.08.2014 r.

Nie zabrakło również rumianych golonek. Sztukę kulinarną zaprezentowali zawodowcy i amatorzy. Potrawy przez nich przygotowane oceniało jury pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, znanego z telewizji znakomitego kucharza, gawędziarza i miłośnika kuchni myśliwskiej. Atrakcją festiwalu był pokaz pieczenia koźlęciny na rożnie i oczywiście jej degustacja.
dozynki-mragowo.jpg

Festiwalowi towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych oraz występy artystyczne.

Propagowanie tradycji polskiej kuchni wsparła mrągowska placówka Kasy Stefczyka. I nawet padający uporczywie przez cały dzień deszcz nie zmienił naszych planów, nie przerwał zabawy. Tylko Filip schował się głęboko, by nie zmoczyć skrzydełek.

Wieczorem dla wszystkich uczestników imprezy zagrał zespół Rh+.